2013/12/13

Kotleciki z jajek z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

Kotleciki z jajek są prostym i smacznym pomysłem na obiad bez dodatku mięsa. Jeśli znudziły Wam się ziemniaki równie dobrze smakuje kasza gryczana. Dla urozmaicenia polecam zrobienie  sosu grzybowego. Dodaje on całej potrawie pyszny smak.


Składniki:
  • 6-7 jajek,
  • 2 cebule,
  • 3 kromki suchej bułki,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 5 garści kaszy gryczanej
Przygotowanie:
Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gdy jajka bedą ugotowane przelać je zimną wodą i obrać ze skorupki. Suche kromki bułki zalać ciepłym mlekiem.  Cebulę razem z jajkami i namoczoną bułką  przepuścić przez maszynkę do mielenia lub rozdrobnić  w blenderze. Gotową masę jajeczno-cebulową posolić i popieprzyć. Formować kulki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze nagrzanym oleju. Piec w piekarniku przez 25 min w temp. 150 stopni.
Kaszę gryczaną zalać gorącą wodą w celu umycia. Po odlaniu wody zalać ponownie, posolić, dodać łyżkę oleju i gotować do miękkości. Mieszać od czasu do czasu, aby kasza nie przypaliła się.

Przepis na sos grzybowy znajdziecie TUTAJ.