2014/04/06

Muffinki na słono z cebulką, papryką i serem żółtym

W sobotnie popołudnie naszła nas ochota na słoną przekąskę. Postanowiłyśmy ( tym razem gotowałam z siostrą Karolcią :)) upiec szybkie i proste muffinki w nieco innej wersji. W tym wypieku najlepsze jest to, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w kuchni, a dodatki można wybrać według uznania i tego co akurat mamy pod ręką.


Porcja: 12 sztuk
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • duża szczypta soli,
  • pieprz,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka ostra,
  • 2 średnie cebule,
  • połówka czerwonej papryki,
  • 10 dag sera żółtego
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło roztopić i wystudzić. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko i masło. Składniki płynne wymieszać z sypkimi. 
Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie z przyprawami. Dodać do ciasta razem ze startym (na dużych oczkach) serem żółtym i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do papilotek i piec 20-25 minut.

Muffinki można jeść same lub z sosem czosnkowym.