2016/07/17

Tarta na spodzie z kozim serem , jarmużem i boczkiem

Niedawno znalazłam przepis na tartę z jarmużem i jabłkami. Postanowiłam dorzucić od siebie kilka dodatków. Był to mój eksperyment jak te dodatki będą ze sobą pasowały. Do ciasta na tartę dodałam twardy, kozi ser którego zapach podczas pieczenia sprawił, że z niecierpliwością czekało się na zjedzenie tej tarty. Na farsz  składały  się: uduszony jarmuż z kwaśnymi jabłkami nadający delikatnego smaku oraz aromatyczny, chrupiący bekon.  Ta tarta podbiła moje serce i nie raz ją przygotuję.


Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • łyżeczka soli,
  • żółtko jaja,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 10 dag sera koziego (twardego)




  • 5 plasterków wędzonego lub parzonego boczku,
  • 15 liści świeżego jarmużu,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jaja,
  • pieprz, sól, szczypta imbiru

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Na stolnicy należy przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, oba składniki siekać ze sobą ok. 3 min, dodać żółtko jaja nadal siekając. Ser kozi należy zetrzeć na grupych oczkach tarki. Zarabiać do uzyskania jednolitego ciasta, można dodać wodę i łyżkę śmietany aby ciasto było elastyczniejsze. 
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim spód formy na tartę uprzednio posmarowane masłem. Spód tarty nakłuć widelcem i ułożyc na nim groch aby ciasto nie unosiło się. Piec w temp. 180 stopni przez 30 min.

Jarmuż umyć, wykroić twardy środek, pokroić. Do garnka wlać 2 szklanki wody i  jarmuż. Dusić ok. 7 min. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone jabłka ( bez gniazd nasiennych) oraz masło. Gotować na małym ogniu do wyparowania wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony boczek.

Na upieczone ciasto wyłożyć jarmuż z jabłkami, polać jajkami ubitymi z przyprawami oraz usmażony boczek. Całość piec w temp. 180 stopni przez 30 min.