2017/10/05

Koktajl z miąższu dyni, banana i gruszki

Sezon na dynie w pełni dlatego gotuję zupy dyniowe, placuszki jaglane oraz miksuję koktajl z surowej dyni. Piękny żółto-pomarańczowy kolor miąższ  zawdzięcza dużej ilości karotenu. Ponadto zawiera cynk i potas, które pomagają przy problemach z nadciśnieniem. Miąższ z dyni ma działanie odkwaszające i wzmacniające odporność. Pestki dyni są źródłem witaminy E, cynku, antyoksydantów oraz mają działanie przeciwpasożytnicze.
Koktajl zmiksowałam z miąższu dyni, banana i gruszki. Dodałam świeżego  imbiru i doprawiłam   łyżeczką cynamonu. A podałam posypany pestkami granata. Na tą jesienną, ponurą i sprzyjającą przeziębianiu pogodę  polecam ten koktajl.

Pocja dla 2 osób

Składniki:
  • 200 g miąższu z dyni,
  • 2 gruszki,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 250 ml wody,
  • łyżka nasion granatu
Przygotowanie:

Miąższ dyni należy pokroić w niewielkie kawałki, włożyć do misy blendera, zalać 1/2 szklanki wody i zmiksować. Banana i gruszki obrać i wykroić środki, pokroić i wrzucić do blendera. Zalać 1/2 szklanki wody. Zmiksować. Doprawić cynamonem i startym na małych oczkach tarki imbirem i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek i posypać owocami granatu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz