Porcja na ok. 1,5 litra wywaru
Składniki:
- 1 duża marchew,
- 1 duża pietruszka,
- gałązka liści selera,
- por,
- ząbek czosnku,
- żeberko wieprzowe,
- 3 ziarenka pieprzu,
- liść laurowy,
- ziele angielskie( ziarenko),
- mała cebula,
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Tak samo postąpić z pietruszką. Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać i pokroić na dwie połówki. Białą część pora oddzielić od zielonej, obrać z wierzchniej warstwy, przekroić na pół i pokroić w drobne półplasterki. Pokrojone warzywa wsypać do garnka. Żeberka opłukać i wrzucić do warzyw. Dodać umytą gałązkę liści selera oraz zieloną łodyżkę pora.
Warzywa i żeberko zalać zimną wodą.
Do wywaru dodać przyprawy, gotować ok. 45 min pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.
Taka baza idealnie sprawdza się jako wywar na zupy: cebulową, grzybową, pomidorowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz