Porcja na 3 średniej wielkości foremki aluminiowe
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 0,5 szklanki otrąb,
- 4 jaja,
- 2 łyżki słonecznika łuskanego,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 60 dag marchwi,
- 30 dag pietruszki,
- 2 selery,
- 3 duże cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego(200 g),
- przyprawy tj. gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz, sól, zioła prowansalskie, kminek mielony
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selery obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do dużego garnka, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Do usmażonej cebuli dodać słoiczek koncentratu,wymieszać. Do warzyw w garnku dodać otręby, płatki owsiane i cebulę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnych warzyw z otrębami wbić jajka, dodać słonecznik, siemię lniane i po pół łyżeczki każdej wymienionej przyprawy. Dosolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać, można zmiksować mikserem.
Do natłuszczonych olejem foremek dodać gotowy pasztet, wyrównać łyżką, po wierzchu posypać kminkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 min. Jeść po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz