Pomarańcze to jedne z owoców cytrusowych, które są znakiem rozpoznawczych świąt Bożego Narodzenia, natomiast cynamon jest przyprawą świetnie komponującą się z tym owocem.
Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu "Kuchni". Drożdżowe ślimaczki będą obok pierniczków i kruchych gwiazdek z dżemem ozdabiać świąteczny stół.
Porcja na ok. 20 ślimaczków
Składniki:
- 500 g mąki pszennej poznańskiej,
- 50 g drożdży w kostce,
- 125 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 50 g cukru,
- 1 jajo,
- szczypta soli,
- 2 łyżki miękkiego masła+ masło do posmarowania garnka,
- 180 ml świeżo, wyciśniętego soku z pomarańczy
Nadzienie:
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Lukier do ozdoby
Przygotowanie:
Do sporego garnka należy przesiać mąkę.
Do garnuszka wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i wlać ciepłą wodę, mieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min.
Z pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę z kolejnej pomarańczy. Sok z pomarańczy należy podgrzać, aby był ciepły.
Masło roztopić, jajo utrzeć z cukrem.
Do garnka z mąką należy wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką i dodać sok i skórkę z pomarańczy, masło oraz jajo z cukrem. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasta dodać olej.
Łyżkę masła roztopić i gdy ciasto odkleja się od rąk i garnka, spód naczynia wysmarować masłem i ułożyć ciasto. Drożdżowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz, przykryć ściereczką.
Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x20 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w roladę od dłuższego boku, kroić na cienkie plasty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zostawić na 30 min do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Po tym czasie piec przez 15 min w 200 stopniach i 20 min w 180.
Wystudzone ślimaczki można wylukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz