Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 60 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 250 ml mleka 3,2 %,
- 125 g roztopionego masła,
- 2 jajka
Krem:
- 3 żółtka,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 banany,
- 1 łyżka kakao,
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do miski wbić jaja i wsypać cukier, zmiksować na puszystą masę, dodać roztopione masło. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Stopniowo wlewać mleko cały czas miksując. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Za pomocą łyżki wypełnić formę do 3/4 wysokości. Piec przez 25 min w temperaturze 190 stopni.
Banany obrać i wkroić do miski, wbić żółtka i wsypać cukier. Masę zmiksować, przelać do garnka. Następnie podgrzewać do temperatury mniej więcej 80 stopni, często mieszając. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie masło zmiksować, dodać krem bananowy. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone muffinki przyozdabiamy kremem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz