2018/02/03

Wiosenne, pikantne guacamole

Awocado często gości w mojej kuchni. Przygotowuję z niego guacamole z czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pomimo śniegu za oknem postanowiłam wyczarować iście wiosenną pastę. Zielone guacamole z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. Podane na chrupiącej bagietce i udekorowane kiełkami z jarmużu. Pyszne i zdrowe śniadanie.

Składniki:
  • 1 awocado,
  • 3 rzodkiewki,
  • 4 gałązki szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki oleju z chilii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dowolne kiełki
Przygotowanie:

Awocado przekroić na pół, delikatnie wyjąc pestkę (nie wyrzucać). Środek wyciągnąć łyżką i przełożyć do miski. Dodać obrany ząbek czosnku i sok z cytryny. Zblendować. Dodać umytą i pokrojoną drobno rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Dolać olej i wymieszać. Podawać z chrupiącą bagietką i kiełkami. Do guacamole włożyć pestkę, aby nie ciemniało.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz