2013/10/01

Zupa grzybowa


Zupa grzybowa jest jedną z moich ulubionych zup, szczególnie, gdy główny jej składnik, to świeże grzyby- maślaki, kozaki, podgrzybki. Można do niej dodać także suszone grzyby, które sprawią, że będzie miała wyjątkowy smak. 

Składniki:
  • 30 dag świeżych lub 2-3 garście suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 1-2 marchewki średniej wielkości,
  • 1 pietruszka, 
  • liście pora i selera,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie:

Grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę.


  Do garnka wlać 3 szklanki wody, wsypać grzyby.Cebulę przekroić na pół, obrać i jedną połówkę wrzucić do grzybów. Całość gotować do miękkości grzybów. W oddzielnym garnku przygotować wywar: kość lub żeberko zalać wodą(aż przykryje mięso). Dodać ziele angielskie, pieprz, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki oraz  liście pora i selera. Wywar gotować przez 40 min. Po tym czasie dodać ugotowane grzyby razem z wodą, w której się znajdowały. Wywar z grzybami gotować przez 10 min. Doprawić kostką rosołową i peprzem do smaku. W małym garnuszku wymieszać kopiatą łyżkę mąki razem z 3 łyżkami wody, dodać 2 łyżki śmietany.Po połączeniu mąki ze śmietaną dodać 3 łyżki zupy, wymieszać i zawartość garnuszka wlać do zupy. Gotować 3 min do wrzenia.