2013/09/27

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej robionych zup w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje, gdy używa się świeżych pomidorów, bazylii i aromatycznego czosnku.  Lecz kiedy nie masz w domu świeżych pomidorów warto użyć do jej przygotowania pomidory z puszki.  Może być  podana z grzankami, ryżem lub lanymi kluskami w zależności od smaku.

Składniki:
  • puszka pomidorów lub 3 duże ,
  • pół dużej marchewki,
  • kawałek selera,
  • liść pora i selera,
  • połówka małej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka bazylii,
  • żeberko wieprzowe do wywaru
Przygotowanie:
Żeberko należy dokłądnie umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść selera i pora, czosnek. Marchew dokładnie umyć, oskrobać i pokroić w plasterki, selera obrać i pokroić w paski. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka .  Gotować 40 min.  Na patelni roztopić łyżkę masła i dodać pomidory z puszki oraz posiekaną bazylię. Jeśli posiadacie świeże pomidory należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
Po usmażeniu pomidorów z bazylią  na maśle, należy je zmiksować w blenderze, następnie dodać do wywaru.
Do  garnuszkuanależy dodać łyżkę mąki, zalać 3 łyżkami wody i dokładnie rozmieszać. Nastęnie dodać 1,5 łyżki śmietany i wymieszać zawartość garnuszka. Do mikstury : mąka, woda i śmietana dodać 2-3 łyżki wywaru, wymieszać, a następnie połączyć z zupą. Gotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.