Składniki:
- puszka pomidorów lub 3 duże ,
- pół dużej marchewki,
- kawałek selera,
- liść pora i selera,
- połówka małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka bazylii,
- żeberko wieprzowe do wywaru
Żeberko należy dokłądnie umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść selera i pora, czosnek. Marchew dokładnie umyć, oskrobać i pokroić w plasterki, selera obrać i pokroić w paski. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka . Gotować 40 min. Na patelni roztopić łyżkę masła i dodać pomidory z puszki oraz posiekaną bazylię. Jeśli posiadacie świeże pomidory należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
Po usmażeniu pomidorów z bazylią na maśle, należy je zmiksować w blenderze, następnie dodać do wywaru.
Do garnuszkuanależy dodać łyżkę mąki, zalać 3 łyżkami wody i dokładnie rozmieszać. Nastęnie dodać 1,5 łyżki śmietany i wymieszać zawartość garnuszka. Do mikstury : mąka, woda i śmietana dodać 2-3 łyżki wywaru, wymieszać, a następnie połączyć z zupą. Gotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz