2014/03/02

Zupa cebulowa z grzanką serową

W dzisiejszym poście przedstawiam  szybki przepis na smaczną zupę krem. Doskonale komponuje się z grzanką serową, która sprawia, że zupa jest syta i apetyczna. 

Składniki:
  • 5 cebul,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 1 l wywaru  warzywnego,
  • gałka muszkatołowa, papryka, tymianek, sól, pieprz czarny
Grzanki:
  • 8 dag sera ementaler,
  • 4 kromki bułki 
Przygotowanie:



Wywar jarzynowy przygotować według przepisu. Na patelni przysmażyć pokrojone w półplasterki cebulę, dodać ugotowaną marchew i pietruszkę. Warzywa przełożyć do naczynia blendera i zblendować. Masę warzywną dodać do bulionu, doprawić przyprawami, wymieszać i gotować ok. 20 min na małym ogniu.
Grzanki z bułki przyrumienić w nagrzanym piekarniku przez kilka minut. Do miseczek wlać zupę, na wierzchu położyć grzankę  i posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku przez 3 min.