W dzisiejszym poście przedstawiam szybki przepis na smaczną zupę krem. Doskonale komponuje się z grzanką serową, która sprawia, że zupa jest syta i apetyczna.
Składniki:
- 5 cebul,
- marchewka,
- pietruszka,
- 1 l wywaru warzywnego,
- gałka muszkatołowa, papryka, tymianek, sól, pieprz czarny
- 8 dag sera ementaler,
- 4 kromki bułki
Wywar jarzynowy przygotować według przepisu. Na patelni przysmażyć pokrojone w półplasterki cebulę, dodać ugotowaną marchew i pietruszkę. Warzywa przełożyć do naczynia blendera i zblendować. Masę warzywną dodać do bulionu, doprawić przyprawami, wymieszać i gotować ok. 20 min na małym ogniu.
Grzanki z bułki przyrumienić w nagrzanym piekarniku przez kilka minut. Do miseczek wlać zupę, na wierzchu położyć grzankę i posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku przez 3 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz