W okresie letnim w moim ogródku urosło naprawdę wiele imponujących pomidorów, zarówno pod względem wyglądu, odmian, jak i smaku. Moje ulubione, to te największe zwane malinówkami.
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów, są składnikami sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, a także mogą być przyrządzane w formie warzyw faszerowanych co muszę koniecznie wypróbować. Ponieważ pomidory, to źródło witamin, a także smaczne warzywo warto przyrządzać i eksperymentować z, nim w kuchni.
Pomidory nazywane są jabłkami złota. Posiadają mnóstwo witamin, karoten i substancje zapobiegające nowotworom . Ale pamiętajmy, aby nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ witamina C zawarta w pomidorach jest neutralizowana przez enzym zawarty w ogórkach. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem wyhodowanych przez nas pomidorów róbmy soki i przeciery, których można użyć do robienia zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz