2013/09/28

Pomidorkowy zawrót głowy


W okresie letnim w moim ogródku urosło naprawdę wiele imponujących pomidorów, zarówno pod względem wyglądu, odmian, jak i smaku. Moje ulubione, to te największe zwane malinówkami.
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów, są składnikami sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, a także mogą być przyrządzane w formie warzyw faszerowanych co muszę koniecznie wypróbować.  Ponieważ pomidory, to źródło witamin, a także smaczne warzywo  warto przyrządzać i eksperymentować z, nim w kuchni.


 Pomidory nazywane są jabłkami złota. Posiadają mnóstwo witamin, karoten  i substancje zapobiegające nowotworom . Ale pamiętajmy, aby nie łączyć pomidorów  z ogórkami, ponieważ witamina C zawarta w pomidorach jest neutralizowana przez enzym zawarty w ogórkach. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem wyhodowanych przez nas pomidorów róbmy soki i przeciery, których można użyć do robienia zup.