2014/01/06

Rogaliki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na rogaliki nadziane zielenią. Ta przekąska idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Ilość sztuk: 24

Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Przygotowanie:

 Na patelni roztopić szpinak (na maśle), odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - dodać przyprawy  (do smaku, jak ułańska fantazja podpowiada) i czosnek. Można dodać łyżkę śmietany. Zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 roztrzepane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i delikatnie mieszać, żeby jajko się ścięło. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Roztrzepanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów (jeśli ciasto jest lepkie nie trzeba smarować jajkiem). Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżeczce (+/-) nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku. Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą roztrzepanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż lekko się przyrumienią.