Ilość sztuk: 24
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie sera feta,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Na patelni roztopić szpinak (na maśle), odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - dodać przyprawy (do smaku, jak ułańska fantazja podpowiada) i czosnek. Można dodać łyżkę śmietany. Zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 roztrzepane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i delikatnie mieszać, żeby jajko się ścięło. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Roztrzepanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów (jeśli ciasto jest lepkie nie trzeba smarować jajkiem). Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżeczce (+/-) nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku. Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą roztrzepanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż lekko się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz