2015/02/02

Zapiekanka ziemniaczana z porem i mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na  smaczny obiad. Dodatek mięsa mielonego oraz pora  sprawi, że nasz obiad będzie sycący i urozmaicony. Jeśli lubicie zapiekanki warto przygotować to danie, którym zainspirowałam się oglądając program Ewy Wachowicz.

Składniki:
  • 30 dag mielonej karkówki wieprzowej,
  • por,
  • duża marchewka,
  • 15 ziemniaków,
  • jajo,
  • pieprz, sól,
  • majeranek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,

Przygotowanie:




Ziemniaki należy obrać, opłukać i gotować ok.10 min, posolić. Do mięsa mielonego wbić jajo, następnie przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać ręką. Pora dokładnie umyć, odciąć zieloną część, gdyż do zapiekanki potrzebna będzie jedynie jej biała część. Pora pokroić w pół plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowane na pół miękko ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry ( średniej wielkości). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie kłaść plasterki ziemniaków. Następnie wyłożyć mięso mielone. Na warstwę mięsa ułożyć pory, a następnie marchew. Ostatnią warstwę stanowią pozostałe ziemniaki. Całość zapiekać w temp. 200 stopni przez 15 min, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 i zapiekać  1 godzinę i 15 min. 15 min przed końcem zapiekankę posypać startym żółtym serem. Smacznego;)