Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na smaczny obiad. Dodatek mięsa mielonego oraz pora sprawi, że nasz obiad będzie sycący i urozmaicony. Jeśli lubicie zapiekanki warto przygotować to danie, którym zainspirowałam się oglądając program Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 30 dag mielonej karkówki wieprzowej,
- por,
- duża marchewka,
- 15 ziemniaków,
- jajo,
- pieprz, sól,
- majeranek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, opłukać i gotować ok.10 min, posolić. Do mięsa mielonego wbić jajo, następnie przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać ręką. Pora dokładnie umyć, odciąć zieloną część, gdyż do zapiekanki potrzebna będzie jedynie jej biała część. Pora pokroić w pół plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowane na pół miękko ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry ( średniej wielkości). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie kłaść plasterki ziemniaków. Następnie wyłożyć mięso mielone. Na warstwę mięsa ułożyć pory, a następnie marchew. Ostatnią warstwę stanowią pozostałe ziemniaki. Całość zapiekać w temp. 200 stopni przez 15 min, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 i zapiekać 1 godzinę i 15 min. 15 min przed końcem zapiekankę posypać startym żółtym serem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz