2018/02/20

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym

Puszyste, czekoladowe muffinki z bananowo-kakaowym kremem.  Słodki  banan, żółtka jaj, cukier i masło to składniki kremu.  Kaloryczne i pyszne, warte spróbowania. 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 60 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 250 ml mleka 3,2 %,
  • 125 g roztopionego masła,
  • 2 jajka
Krem: 
  • 3 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:

Do miski wbić jaja i wsypać cukier, zmiksować na puszystą masę, dodać roztopione masło. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Stopniowo wlewać mleko cały czas miksując. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Za pomocą łyżki wypełnić formę do 3/4 wysokości. Piec przez  25 min w temperaturze 190 stopni. 


Banany obrać i wkroić do miski, wbić żółtka i wsypać cukier. Masę zmiksować, przelać do garnka. Następnie podgrzewać do temperatury mniej więcej 80 stopni, często mieszając. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie masło zmiksować, dodać krem bananowy. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone muffinki przyozdabiamy kremem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz