2014/10/06

Wywar jarzynowy na żeberkach- podstawa zupy

Dobry wywar jarzynowy jest podstawą każdej zupy nadając jej unikalny zapach i smak. Ja przygotowuję taki wywar ze świeżych warzyw oraz przypraw m.in. ziarnistego pieprzy, czosnku, ziela angielskiego. Gdy gotuje rosół dodaję do takiego wywaru lubczyk oraz suszone grzyby. Kolejnym ważnym składnikiem  jest mięso na bazie, którego przygotujemy nasz wywar. Ja zazwyczaj używam żeberek wieprzowych, łopatki oraz podudzi drobiowych. Przy gotowaniu rosołu dodaję mięsa drobiowego oraz wieprzowego.

Porcja na ok. 1,5 litra wywaru

Składniki:

  • 1 duża marchew,
  • 1 duża pietruszka,
  • gałązka liści selera,
  • por,
  • ząbek czosnku,
  • żeberko wieprzowe,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie( ziarenko),
  • mała cebula,
Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Tak samo postąpić z pietruszką. Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać i pokroić na dwie połówki. Białą część pora oddzielić od zielonej, obrać z wierzchniej warstwy, przekroić na pół i pokroić w drobne półplasterki. Pokrojone warzywa wsypać do garnka. Żeberka opłukać i wrzucić do warzyw. Dodać umytą gałązkę liści selera oraz zieloną łodyżkę pora.


Warzywa i żeberko zalać zimną wodą. 


Do wywaru dodać przyprawy,  gotować ok. 45 min pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. 
Taka baza idealnie sprawdza się jako wywar na zupy: cebulowągrzybowąpomidorowa