2014/01/18

Placki ziemniaczane

W dzisiejszym poście proponuję przepis na  pyszne, proste i tradycyjne placki ziemniaczane. Doskonale smakują zarówno z cukrem,  jak i ze śmietaną. Urozmaiceniem i wzbogaceniem smaku tego dania może być lekka sałatka z rukoli z Dressingiem cytrynowym.


Ilość porcji: 18 sztuk

Składniki:
  • 10 ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • 2 kopiate łyżki mąki,
  • duża cebula,
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o tych samych oczkach co ziemniaki. Następnie dodajemy mąkę, jaja, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej  odlewamy sok. Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy masę i  kładziemy na rozgrzanym oleju. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor przez 3-4 min. Gotowe placki ziemniaczane można podawać z cukrem lub z gęstą śmietaną w zależności od smaku.