Porcja na 4 słoiki o pojemności 250 ml
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych ( małe i średniej wielkości),
- 4 ząbki czosnku,
- 11 łyżek oleju,
- 1 i 1/2 szklanki octu,
- 4 łyżki soli,
- 4 łyżeczki chilli w proszku,
- 50 dag cukru,
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić w słupki, zasolić i odstawić na 2 godziny, aby puściły wodę. Po tym czasie przygotować dwie zalewy. W rondlu przygotować zalewę pierwszą, czyli podgrzać olej i pokrojony czosnek. W drugim garnku zagotować ocet z cukrem, mieszać drewnianą łyżką i koniecznie przykryć, aby ocet nie parował. Następnie po zagotowaniu obu zalew wymieszać je ze sobą i dodać chilli. Z ogórków należy odlać wodę, lecz jej nie wylewać. Odsączone ogórki zalać przygotowaną zalewą i pozostawić na dwie godziny. Do umytych słoików ciasno nałożyć ogórki( ja wkładałam łyżką) i zalać zalewą do pełna. Gdy nie starczy zalewy do napełnienia słoików dolać wodę z solą pozostałą po odsączeniu ogórków. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 min. Dno dużego garnka wyłożyć ścierką, nalać wodę i wstawić słoiki. Pamiętać, aby nie dotykały się ze sobą, gdyż mogą pęknąć. Za pasteryzowane ogórki odstawić do wystygnięcia. Najlepiej smakują po kilku tygodniach od przygotowania.
3kg ogorkow zmiesci sie w 4 sloikach 250ml?
OdpowiedzUsuń