Ilość porcji: 4 osoby, czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- por,
- 2 serki topione śmietankowe,
- średniej wielkości marchewka,
- 2 małe pietruszki,
- kilka gałązek koperku,
- cebula,
- 3 kromki chleba pszennego,
- bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
- oliwa z oliwek
W garnku przygotowujemy wywar na zupę . Marchewkę i pietruszkę należy obrać i umyć. Następnie pokroić w słupki i dodać do wywaru. Gotować do miękkości warzyw. Białą i zieloną część pora bez liści kroimy w pół plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z porem. Podsmażoną cebulę i pora należy zblendować razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Zblendowane warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy.
Serki topione należy pokroić w kostkę, zalać 4 łyżkami gorącej wody i zblendować na gładką masę. Roztopioną masę serową dodać do garnka z wodą i warzywami. Całość podgotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 garście drobno pokrojonego koperku.
Do przygotowania grzanek ziołowych potrzebne będą następujące składniki:
- 3 kromki chleba pszennego,
- bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
- oliwa z oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz