2014/01/13

Zupa porowa z serków topionych z ziołowymi grzankami

W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na  prostą, ekonomiczną i bardzo smaczną zupę porową z serków topionych. Jest, to zupa krem, która najbardziej smakuje z grzankami ziołowymi.

Ilość porcji: 4 osoby, czas przygotowania: 45 min

Składniki:
  • por,
  • 2 serki topione śmietankowe,
  • średniej wielkości marchewka,
  • 2 małe pietruszki,
  • kilka gałązek koperku,
  • cebula,
  • 3 kromki chleba pszennego,
  • bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:


W garnku przygotowujemy wywar na zupę . Marchewkę i pietruszkę należy obrać i umyć. Następnie pokroić w słupki i dodać do wywaru. Gotować do miękkości warzyw. Białą i zieloną część pora bez liści kroimy w pół plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z porem. Podsmażoną cebulę i pora należy zblendować razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Zblendowane warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy. 


Serki topione należy pokroić w kostkę, zalać 4 łyżkami gorącej wody i zblendować na gładką masę. Roztopioną masę serową dodać do garnka z wodą i warzywami. Całość podgotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 garście  drobno pokrojonego  koperku.


Do przygotowania grzanek ziołowych potrzebne będą następujące składniki:
  • 3 kromki chleba pszennego,
  • bazylia, pieprz ziołowy, papryka ostra,
  • oliwa z oliwek
Kromki chleba należy pokroić w kostkę. W misce wymieszamy bazylię, pieprz ziołowy i paprykę ostrą razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Do ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony chleb, który należy dokładnie wymieszać z ziołami i oliwą. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy kawałki chleba i smażymy z obu stron przez 3 min. Gotowe grzanki są idealnym dodatkiem do zupy porowej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz