2013/10/29

Łazanki z białą kapustą i słoniną

Łazanki, czyli kapuściany sposób na obiad jest doskonałym pomysłem na smaczne danie, które wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień odgrzane na patelni. 



Składniki:
  • pół główki kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 kostki słoniny,
  • 4 garście makaronu Łazanki,
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

W czajniku zagotować  wodę, kapustę należy przekroić i jedną połowę drobno poszatkować.



Następnie do garnka należy wsypać poszatkowaną kapustę i zalać ją wrzątkiem. Gotować do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Po obraniu cebuli pokroić ją  w kostkę razem ze słoniną.



Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na słoninie do momentu wytopienia tłuszczu i przyrumienienia cebuli.
W oddzielnym garnku ugotować makaron łazanki według przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu kapusty należy ją odcedzić i przesypać do dużego garnka, dodać słoninę i cebulę oraz ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.