2014/02/05

Makaron z boczkiem i pomidorami

Przepis na ten makaron  zawiera niewiele produktów, także jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Połączenie boczku z pomidorami i ziołami tworzy smaczną kompozycję smakowo-zapachową. Jeśli znudziło się Wam tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zawiera on,  jednakże  pomidory, ale wzbogacony został o boczek i kukurydzę, która nadeje temu sosowi  słodkawy posmak typowy dla kukurydzy. Natomiast boczek sprawia, że całe danie jest bardziej sycące.

Porcja dla 1-2 osób

Składniki:
  • puszka pomidorów lub 3-4 świeżych,
  • 6 plasterków boczku wedzonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pieprz, sól, bazylia, oregano,
  • makaron wstążki
Przygotowanie:




Na małym ogniu należy rozgrzać 3 łyżki oleju i wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie należy pokroić boczek w kostkę i przysmażyć na cebuli. Dodać łyżeczkę bazylii i szczyptę oregano. Kolejnym ważnym krokiem w  przygotowaniu tego sosu jest dodanie pomidorów. Jeśli używany świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę , natomiast w przypadku pomidorów z puszki wystarczy obciąć końcówki i pokroić je w kostkę. Po pokrojeniu tych warzyw należy je dodać na patelnię razem z sokiem, który wypłynął z nich podczas krojenia. Aby nadać sosu ostrzejszy smak trzeba rozgnieść ząbki czosnku. Po dodaniu czosnku całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy odcedzoną kukurydzę, pieprz i sól do smaku, ponownie mieszając sos. 
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.