Porcja dla 1-2 osób
Składniki:
- puszka pomidorów lub 3-4 świeżych,
- 6 plasterków boczku wedzonego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pół puszki kukurydzy,
- pieprz, sól, bazylia, oregano,
- makaron wstążki
Na małym ogniu należy rozgrzać 3 łyżki oleju i wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie należy pokroić boczek w kostkę i przysmażyć na cebuli. Dodać łyżeczkę bazylii i szczyptę oregano. Kolejnym ważnym krokiem w przygotowaniu tego sosu jest dodanie pomidorów. Jeśli używany świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę , natomiast w przypadku pomidorów z puszki wystarczy obciąć końcówki i pokroić je w kostkę. Po pokrojeniu tych warzyw należy je dodać na patelnię razem z sokiem, który wypłynął z nich podczas krojenia. Aby nadać sosu ostrzejszy smak trzeba rozgnieść ząbki czosnku. Po dodaniu czosnku całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy odcedzoną kukurydzę, pieprz i sól do smaku, ponownie mieszając sos.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz