Makaron z cukinią jest idealnym pomysłem na piątkowy obiad, a także na ciepłą kolację. Do jego przygotowania potrzeba jedynie cukinię( świeżą lub mrożoną), parę ząbków czosnku, niewielki kawałek sera żółtego oraz ulubiony makaron. Oprócz niewielu składników zaletą jest także szybki czas przygotowania ok. 30 min. Jest lekki, dietetyczny i wegetariański.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 woreczki mrożonej,
- 3 ząbki czosnku,
- bazylia, pieprz i sól,
- makaron wstążki,
- 10 dag sera żółtego w kawałku
Na patelni należy rozgrzać 3 łyżki oleju. Cukinię należy pokroić w półplasterki i dusić na oleju do miękkości. Następnie wcisnąć 3 ząbki czosnku, dodać pieprz, sól i bazylię. Całość wymieszać i smażyć 3 minuty na małym ogniu. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wyłożyć na talerz, dodać cukinię i wierzch posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz