2014/07/12

Gofry z cukrem pudrem i owocami

Pyszne kruche, chrupiące i uzależniające słodkie cuda. Każdy kto uwielbia gofry i ma gofrownicę o małej mocy, z której wychodzą gofry w kształcie serduszek niech wypróbuje ten przepis. Zamiast mleka dodałam wodę gazowaną dzięki, której moje gofry były pulchne jak nigdy. Przepis znalazłam na blogu Czekoladą utkane.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody gazowanej ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki oprócz szczypty soli. W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną soli. Do gładkiej masy dodać ubite białka, wymieszać delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzać, wylać ciasto i smażyć 2-5 min aż wyrosną i będą kruche. Podawać z ulubionymi dodatkami.