2014/07/19

Sałatka z brokułem i jajkiem

Gdy mamy niewiele czasu, a goście wpadają bez zapowiedzi najlepiej podać smaczną, sycącą i pięknie wyglądającą sałatkę brokułową. Oprócz świeżych i kolorowych warzyw dodajemy do niej ugotowane jajka. Warto doprawić ją ziołową oliwą  lub sosem czosnkowym.

Składniki:
  • główka brokuła,
  • 3 pomidory,
  • 3 jajka,
  • mieszanka sałat,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 3 łyżki słonecznika
Przygotowanie:

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Jajka umyć, ugotować na twardo. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Sałatę umyć, postrzępić i poukładać na talerzach. Na sałatę poukładać pomidory oraz ugotowane różyczki brokuła. Ugotowane jajka przelać kilkakrotnie zimną wodą, obrać ze skorupki i pokroić w ósemki. Poukładać na sałatce. Całość polać oliwą lub sosem czosnkowym. Posypać podprażonym słonecznikiem.