Gdy mamy niewiele czasu, a goście wpadają bez zapowiedzi najlepiej podać smaczną, sycącą i pięknie wyglądającą sałatkę brokułową. Oprócz świeżych i kolorowych warzyw dodajemy do niej ugotowane jajka. Warto doprawić ją ziołową oliwą lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- główka brokuła,
- 3 pomidory,
- 3 jajka,
- mieszanka sałat,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1,5 ząbka czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz i sól do smaku,
- 3 łyżki słonecznika
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Jajka umyć, ugotować na twardo. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Sałatę umyć, postrzępić i poukładać na talerzach. Na sałatę poukładać pomidory oraz ugotowane różyczki brokuła. Ugotowane jajka przelać kilkakrotnie zimną wodą, obrać ze skorupki i pokroić w ósemki. Poukładać na sałatce. Całość polać oliwą lub sosem czosnkowym. Posypać podprażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz