Pasztet mięsny zrobiony z dobrej jakości mięsa i podrobów, doskonale przyprawiony zasmakuje każdemu. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, jak i również na kromce domowego chleba. Moim ulubionym i bardzo pasującym do niego dodatkiem jest sos żurawinowy.
Składniki:
- 30 dag wieprzowej łopatki,
- podwójny filet drobiowy,
- 30 dag mięsa gulaszowego z indyka,
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 20 dag żołądków drobiowych,
- 20 dag podgardla wieprzowego,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sucha bułka,
- 3 jaja,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,
- marchewka, pietruszka i mały seler
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową, filet i mięso gulaszowe kroimy w większe kawałki, dobrze płuczemy, dodajemy obrane i opłukane warzywa, ziele i liść laurowy, gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy żołądki i wątróbkę. Gotujemy jeszcze ok. 30 min. Bułkę moczymy w wywarze, w którym gotowało się mięso, następnie odciskamy z nadmiaru wywaru. Po wystudzeniu, wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze otwory), mielimy również surowe podgardle, wbijamy surowe jaja, czosnek wyciśnięty w prasce oraz przyprawiamy ziołami. Całość dokładnie zagniatamy. Wykładamy do formy na keks lub naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy ziarnami kminku, można również przykryć świeżymi ziołami w sezonie letnim. Zapiekać 1 godz. 15 min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz