2015/05/02

Domowy pasztet

Pasztet mięsny  zrobiony z dobrej jakości mięsa i podrobów, doskonale przyprawiony zasmakuje każdemu. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, jak i również na kromce domowego chleba. Moim ulubionym i bardzo pasującym do niego dodatkiem jest sos żurawinowy.

Składniki:

  • 30 dag wieprzowej łopatki,
  • podwójny filet drobiowy,
  • 30 dag mięsa gulaszowego z indyka,
  • 20 dag wątróbki drobiowej,
  • 20 dag żołądków drobiowych,
  • 20 dag podgardla wieprzowego,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sucha bułka,
  • 3 jaja,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,
  • marchewka, pietruszka i mały seler
Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową, filet i mięso gulaszowe  kroimy w większe kawałki, dobrze płuczemy, dodajemy obrane i opłukane warzywa,  ziele i liść laurowy, gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy żołądki i wątróbkę. Gotujemy jeszcze ok.  30 min. Bułkę moczymy w wywarze, w którym gotowało się mięso, następnie odciskamy z nadmiaru wywaru. Po wystudzeniu, wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze otwory), mielimy również surowe podgardle, wbijamy surowe jaja, czosnek wyciśnięty w prasce oraz przyprawiamy ziołami. Całość dokładnie zagniatamy. Wykładamy do formy na keks lub naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy ziarnami kminku, można również przykryć świeżymi ziołami w sezonie letnim. Zapiekać 1 godz. 15 min w temp. 180 stopni.