Mniszek lekarski potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem jest bardzo wartościową rośliną stosowaną w ziołolecznictwie. Jest ceniony ze względu na właściwości żółciopędne i odtruwające. Mniszek jest bardzo zdrowym składnikiem potraw, niskokaloryczny, a przy tym zawierający mnóstwo składników odżywczych. Bogaty w karotenoidy, witaminę K, kwas foliowy, żelazo, wapń oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwiaty zawierają dużo luteiny, jest to żółty barwnik, który działa przeciw utleniająco na retinol zawarty w siatkówce oka.
W maju pięknie złocą się na łąkach i w ogrodach dając znak iż można go zbierać.
Syrop z mniszka lekarskiego najlepiej przyrządzać w maju gdy kwiaty są najbardziej dojrzałe i nie mają posmaku goryczy. Należy je zbierać w słoneczny dzień, przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty.
Maj trwa w najlepsze, a mniszków narosło jak na lekarstwo, dlatego mama zabrała się za przygotowanie tego syropu. Ma on wiele właściwości m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosowany jest przy leczeniu gardła i kaszlu. Jego intensywny i bardzo ciekawy smak sprawia, że po dodaniu do herbaty wzbogaca ją i nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego jeśli w Waszym ogrodzie rozpanoszył się ten pyszny chwast warto go zebrać i przygotować ten syrop.
Przepis pochodzi z książki "Słońce w słoikach"
Składniki:
- 450 główek kwiatków w pełni kwitnienia,
- 1 litr zimnej, przegotowanej wody,
- cytryna,
- 1 kg cukru,
- kawałek skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Zebrane kwiaty umyć i zalać wodą. Po kilku godzinach wstawić na ogień i gotować 15 min, dodając pod koniec gotowania pokrojoną w plastry cytrynę. Odstawić do następnego dnia. Następnego dnia wieczorem, czyli po ok. 24 godzinach, odcedzić, wycisnąć, a do otrzymanego soku wsypać cukier i gotować 1,5-2 godz. Można dodać dla aromatu kawałek skórki pomarańczowej. Gorący syrop a la miodek wlać do gorących buteleczek, zamknąć i odstawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz