2015/09/08

Jaglanka z musem owocowym

Jeżyny i maliny to zdecydowanie owoce września, dlatego postanowiłam wykorzystać je do deseru z  moją ulubioną kaszą jaglaną. Zmiksowane owoce razem z kilkoma listkami mięty przetarłam przez sitko, żeby powstał nieskazitelny mus. Jaglanka z musem to opcja idealna na leniwe śniadanie. Jeśli nie lubicie kaszy jaglanej możecie ją zastąpić kaszą kuskus. Wtedy przygotowanie śniadania zajmnie mniej niż 10 minut.




Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej lub kaszki kuskus,
  • pół szklanki jeżyn i malin,
  • 3 listki mięty,
  • kostka gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą co najmniej dwa razy, aby pozbyć się goryczki. Po dokładnym przepłukaniu zalewamy taką ilością wody, aby przykrywała kaszę. Gotujemy z dodatkiem cukru na małym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
Owoce tj. maliny i jeżyny zmiksować blenderem z listkami mięty, a następnie przetrzeć przez sitko na mus. 
Gotową kaszę przełożyć do miseczki lub na talerz i polać musem, dodać pokruszoną kostkę czekolady, dosłodzić cukrem trzcinowym. Wymieszać.