Jeżyny i maliny to zdecydowanie owoce września, dlatego postanowiłam wykorzystać je do deseru z moją ulubioną kaszą jaglaną. Zmiksowane owoce razem z kilkoma listkami mięty przetarłam przez sitko, żeby powstał nieskazitelny mus. Jaglanka z musem to opcja idealna na leniwe śniadanie. Jeśli nie lubicie kaszy jaglanej możecie ją zastąpić kaszą kuskus. Wtedy przygotowanie śniadania zajmnie mniej niż 10 minut.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej lub kaszki kuskus,
- pół szklanki jeżyn i malin,
- 3 listki mięty,
- kostka gorzkiej czekolady,
- łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą co najmniej dwa razy, aby pozbyć się goryczki. Po dokładnym przepłukaniu zalewamy taką ilością wody, aby przykrywała kaszę. Gotujemy z dodatkiem cukru na małym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
Owoce tj. maliny i jeżyny zmiksować blenderem z listkami mięty, a następnie przetrzeć przez sitko na mus.
Gotową kaszę przełożyć do miseczki lub na talerz i polać musem, dodać pokruszoną kostkę czekolady, dosłodzić cukrem trzcinowym. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz