2015/09/01

Pancakes z mąki amarantusowej z serem feta i bazylią

Szybkie placuszki z mąki amarantusowej na słono to kolejna odsłona lunchu do pracy lub szkoły. Gotowe w zaledwie 15 min to wersja obiadu dla osób, które nie lubią tracić w kuchni dużo czasu. Zastąpienie mąki pszennej zmielonymi na mąkę ziarenek amarantusa to także danie dla osób na diecie bezglutenowej. W poprzednim poście o amarantusie pisałam o jego właściwościach. Dodatek słonego sera feta oraz aromatycznej bazylii komponuje się bardzo dobrze. Ponadto placuszki te są bardzo sycące i z dodatkiem pomidorów są idealne na popołudniowy lunch. 

Porcja  na 10 placuszków
Czas przygotowania : 15-20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki amarantusowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • pieprz,
  • szklanka mleka,
  • 1 duże jajo,
  • łyżeczka oleju,
  • 5 kostek słonego sera typu feta lub bałkańskiego,
  • 5 listków bazylii
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.    
Wsypujemy przyprawy: pieprz i gałkę muszkatałową. 
W mniejszej misce należy wybić jajko i wlać mleko, dokładnie ubić trzepaczką, dodać olej. 
Mokre składniki wlać do sypkich, dokładnie wymieszać, dodać posiekaną bazylię i ser. Ponownie wymieszać. 
Na patelnię wylać dosłownie kilka kropel oleju, dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcję pancakes. Smażyć z obu stron do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe placuszki przełożyć na talerz i podawać z pokrojonymi pomidorami. Smakują także na zimno ;)