Szybkie placuszki z mąki amarantusowej na słono to kolejna odsłona lunchu do pracy lub szkoły. Gotowe w zaledwie 15 min to wersja obiadu dla osób, które nie lubią tracić w kuchni dużo czasu. Zastąpienie mąki pszennej zmielonymi na mąkę ziarenek amarantusa to także danie dla osób na diecie bezglutenowej. W poprzednim poście o amarantusie pisałam o jego właściwościach. Dodatek słonego sera feta oraz aromatycznej bazylii komponuje się bardzo dobrze. Ponadto placuszki te są bardzo sycące i z dodatkiem pomidorów są idealne na popołudniowy lunch.
Porcja na 10 placuszków
Czas przygotowania : 15-20 min
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki amarantusowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- pieprz,
- szklanka mleka,
- 1 duże jajo,
- łyżeczka oleju,
- 5 kostek słonego sera typu feta lub bałkańskiego,
- 5 listków bazylii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Wsypujemy przyprawy: pieprz i gałkę muszkatałową.
W mniejszej misce należy wybić jajko i wlać mleko, dokładnie ubić trzepaczką, dodać olej.
Mokre składniki wlać do sypkich, dokładnie wymieszać, dodać posiekaną bazylię i ser. Ponownie wymieszać.
Na patelnię wylać dosłownie kilka kropel oleju, dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcję pancakes. Smażyć z obu stron do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe placuszki przełożyć na talerz i podawać z pokrojonymi pomidorami. Smakują także na zimno ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz