2017/08/26

Muffinki ze śliwkami

Te muffinki robi się dosłownie w 30 min. Chrupiące na zewnątrz, w środku ukrywają słodką śliwkę. Dodatek cynamonu zmienił kolor ciasta i nadał aromatyczności. Są tak pyszne, że nie zauważysz kiedy znikną z talerza. 

Ilość: 14

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 śliwki,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder
Przygotowanie:

Jaja zmiksować z cukrem, mlekiem i olejem. Mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą oczyszczoną i cynamonem. Ponownie zmiksować. Do każdej z foremek nałożyć łyżkę ciasta, plasterek śliwki i kolejną łyżkę ciasta. Na wierzch położyć plasterek śliwki. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe, ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz