Składniki:
- 2 szklanki mąki amarantusowej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 250 ml wody gazowanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 ml śmietanki kremówki 36%,
- jeżyny
Przygotowanie:
Żółtka należy oddzielić do białek. W misce ubijamy żółtka, rozpuszczony olej kokosowy i wodę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy na gofry. Mieszamy delikatnie łyżką.
Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem kokosowym.
Na rozgrzaną gofrownicę należy wylać ciasto, wyrównać łyżką. Piec ok 5 min, aż ciasto będzie odchodziło od powierzchni gofrownicy.
Podawać z ubitą śmietaną i jeżynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz