2017/08/23

Amarantusowe gofry z jeżynami

Dawno nie jadłam gofrów,  więc zabrałam się za ich zrobienie. Wyjątkowo dzisiaj wersja zdrowsza z  mąką  z amarantusa i olejem  kokosowym. Pyszne  chrupiące gofry posmarowane dżemem truskawkowym z bitą śmietaną i słodko-kwaśnymi jeżynami polecają się na słodką kolację.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki amarantusowej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • jeżyny
Przygotowanie:

Żółtka należy oddzielić do białek. W misce ubijamy żółtka, rozpuszczony olej kokosowy i wodę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli  i dodajemy do masy na gofry. Mieszamy delikatnie łyżką.
Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem kokosowym. 
Na rozgrzaną gofrownicę należy wylać  ciasto, wyrównać łyżką. Piec  ok 5 min, aż ciasto będzie odchodziło od powierzchni gofrownicy.
Podawać z ubitą śmietaną i jeżynami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz