2017/10/17

Owsianka z winogronami, malinami i orzechami

 Na dobre rozpoczęcie jesiennego poranka polecam pyszną owsiankę z malinami, winogronami i orzechami. Gotowa w zeledwie 5  min jest szybką opcją dla zabieganych osób. Płatki owsiane wystarczy zalać mlekiem roślinnym,  dodać owoce i posiekane orzechy. Zagotować i gotowe. Ta owsianka dostarczy Ci energi na poranek, dawki magnezu i potasu. Wspomoże twoje jelita dzięki dużej dawce błonnika. Ciemne winogrona, które zerwałam w ogrodzie są źródłem antyoksydantów o działaniu prozdrowotnym. Ponadto dostarczają magnez, potas, bor oraz witaminy tj. C, K, B1, B2, B6 i beta karoten. Maliny także dostarczą nam przeciwutleniaczy, które  chronią organizm przed starzeniem się.  Podobnie jak winogrona zawierają magnez i potas, a także wapń i żelazo.  Sami widzicie wystarczy tak niewiele, aby zapewnić naszemu organizmowi tyle dobra na rozpoczęcie dnia.

Porcja dla 1 osoby

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 
  • 12 malin,
  • 80 g ciemnych winogron,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Płatki owsiane należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i zagotować przez  3 min. Przełożyć do miseczki, dodać maliny i wyciśnięte ze skórki winogrona. Orzechy obrać i posiekać, wsypać do owsianki. Wymieszać i zajadać do porannej kawy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz