2013/10/08

Ciasto gruszkowo-kakaowe


Ten placek, to nieco pracochłonny, ale jakże smaczny pomysł na słodkie ,,co nieco" na deser. Gruszki, to jesienne owoce, które są obecnie dostępne w sklepach, czy nawet w naszym ogrodzie. Jeśli, więc lubicie gruszki i zamierzacie coś upiec polecam Wam przepis na, to ciasto.

Składniki:
  • 4 gruszki,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany,
  • aromat waniliowy,
  • 4 jajka
Przygotowanie:

Gruszki należy obrać ze skórki i pokroić w ósemki.




W niewielkim garnku  roztopić masło i margarynę.  Jajka należy ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztopiony tłuszcz, a następnie dokładnie wymieszać mikserem. Do formy trzeba wlać i rozprowadzić 2/3 masy. Do pozostałej w misce masy dodać kakao i śmietanę. Wylać na białe ciasto.
Na wierzchu należy ułożyć pokrojone w ósemki gruszki.



Ciasto pieczemy w temp.180 stopni przez 40 min.