Kolejnym składnikiem, który dodaje kolorków i smaku przekąsce są jagody goji. Zawierają one substancje, które działają przeciw starzeniu się, ale też takie składniki mineralne jak: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tak, więc wzbogacając ich skład w np. orzechy dostarczamy tym samym naszemu organizmowi kolejne składniki odżywcze. Dlatego bardzo polecam zrobienie kulek owsianych w waszych domach.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych Sante,
- 50 g otrębów owsianych Sante,
- 30 g jagód goji,
- 30 g orzechów, rodzynek, migdałów, gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 130 ml kefiru,
- 3 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu
Wszystkie suche składniki należy wsypać do dużej miski. Nastepnie dodać cynamon, imbir, cukier i kefir. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min do lodówki. W tym czasie masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha dodać odrobinę kefiru, natomiast, jeśli jest zbyt rzadka należy dosypać otrębów. Z masy owsianej formować kulki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni przez 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz