2013/10/24

Kulki owsiane

Każdemu, kto dba o swoje zdrowie, ma problemy z trawieniem i smak na coś smacznego, a jednocześnie szybkiego do przygotowania polecam przepis na kulki owsiane. Jest, to słodka, prosta i bardzo zdrowa przekąska. Do ich przygotowania można użyć rodzynek, czekolady, jagód goji, orzechów włoskich, czy laskowych, migdałów itp. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane i otręby, które zawierają w sobie duże ilości błonnika korzystnie działającego na nasz układ trawienny, posiadają też wapń, żelazo, cynk i wit. z grupy B.

Kolejnym składnikiem, który dodaje kolorków i smaku przekąsce są jagody goji. Zawierają one substancje, które działają przeciw starzeniu się, ale też takie składniki mineralne jak: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tak, więc wzbogacając ich skład w np. orzechy dostarczamy tym samym naszemu organizmowi kolejne składniki odżywcze. Dlatego bardzo polecam zrobienie kulek owsianych  w waszych domach.

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych Sante,
  • 50 g otrębów owsianych Sante,
  • 30 g jagód goji,
  • 30 g orzechów, rodzynek, migdałów, gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 130 ml kefiru,
  • 3 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu
Przygotowanie:


Wszystkie suche składniki należy wsypać do dużej miski. Nastepnie dodać cynamon, imbir, cukier i kefir. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min do lodówki. W tym czasie masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha dodać odrobinę kefiru, natomiast,  jeśli jest zbyt rzadka należy dosypać otrębów. Z masy owsianej formować kulki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni przez 15 min.