2013/10/20

Sałatka ze śliwką kalifornijską i selerem naciowym

 Ta sałatka jest szybka, smaczna i prosta - idealna na niedzielną przekąskę. Ponadto do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Ma w sobie różne smaki- słodki, ostry i słony.
Jeśli lubicie taką kombinację smaków i produktów polecam jej przyrządzenie. Na pewno się nie zawiedziecie.

Składniki:
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 8 plastrów ananasa,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 12 śliwek kalifornijskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

Na początek warto na pewien czas(1-2 godz. lub całą noc) zamacerować kurczaka, ale najpierw trzeba pokroić go w kostkę. Następnie do miski dodać 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, pieprz ziołowy, majeranek, ostrą paprykę. Włożyć pokrojonego kurczaka, macerować.
Po tym czasie usmażyć kurczaka do momentu aż się zrumieni.


Kolejnym krokiem jest obranie selera naciowego z włókien oraz wypłukanie go. Ten składnik kroimy w niewielkich wielkości półplasterki.


Następnie zabieramy się za ananasa. Do sałatki możemy użyć zarówno ananasa z puszki, jak i świeżego.
Ja używam tego z puszki, po wyciągnięciu plasterki kroimy w kostkę i kładziemy na sitku, aby odciekł sok.


Następnie sięgamy po śliwki kalifornijskie. Można je kroić według uznania ja pokroiłam w paski.


Wszystkie składniki, tj. seler, śliwki, kurczak i ananas wsupujemy do miski.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

W miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Zawartość miseczki dokładnie mieszamy aż  do powstania jednolitej masy.
Do składników  znajdujących  sie w misce dodajemy sos czosnkowy, dokładnie mieszamy.