Jeśli lubicie taką kombinację smaków i produktów polecam jej przyrządzenie. Na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:
- 5 łodyg selera naciowego,
- 8 plastrów ananasa,
- 2 filety z kurczaka,
- 12 śliwek kalifornijskich,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pieprz i sól
Na początek warto na pewien czas(1-2 godz. lub całą noc) zamacerować kurczaka, ale najpierw trzeba pokroić go w kostkę. Następnie do miski dodać 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, pieprz ziołowy, majeranek, ostrą paprykę. Włożyć pokrojonego kurczaka, macerować.
Po tym czasie usmażyć kurczaka do momentu aż się zrumieni.
Kolejnym krokiem jest obranie selera naciowego z włókien oraz wypłukanie go. Ten składnik kroimy w niewielkich wielkości półplasterki.
Następnie zabieramy się za ananasa. Do sałatki możemy użyć zarówno ananasa z puszki, jak i świeżego.
Ja używam tego z puszki, po wyciągnięciu plasterki kroimy w kostkę i kładziemy na sitku, aby odciekł sok.
Następnie sięgamy po śliwki kalifornijskie. Można je kroić według uznania ja pokroiłam w paski.
Wszystkie składniki, tj. seler, śliwki, kurczak i ananas wsupujemy do miski.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
W miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Zawartość miseczki dokładnie mieszamy aż do powstania jednolitej masy.
Do składników znajdujących sie w misce dodajemy sos czosnkowy, dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz