Składniki:
- 1 granat,
- 3 pomarańcze,
- 4 jabłka,
- brzoskwinie w puszce,
- rodzynki
Jabłka i pomarańcze należy obrać ze skórki. Jabłka zetrzeć na najgrubszej tarce, natomiast pomarańcze pokroić w kostkę. Brzoskwinie należy odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Aby obrać granat trzeba odciąć górną jego część (koronę). Należy odciąć jej na tyle, aby ukazały się czerwone ziarenka. Robimy wzdłuż owoca nacięcia w miejscach, gdzie widać białą błonkę. Obracamy granat odciętą górą w dół, a następnie mocno wybijamy ziarenka twardym przedmiotem, np. łyżką.
W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy rodzynki. Aby sałatka miała wyrazisty smak można dodać kieliszek rumu lub nalewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz