Porcja dla 6 osób
Składniki:
- ok 1 kg schabu,
- pół opakowania śliwek kalifornijskich,
- ok 2 litry wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka kminku,
- 3 łyżki octu,
- kilka ziaren pieprzu,
- płaska łyżeczka soli
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować śliwkami. Wymieszać 4 łyżki oleju z odrobiną pieprzu, soli, papryki i majeranku. Natrzeć schab przygotowanym olejem z ziołami. Piec w rękawie foliowym 1,5 godz w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki. Podawać na ciepło z sosem pieczeniowym, ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz