2013/11/16

Schab ze śliwką kalifornijską

To danie wymaga większego zaangażowania i jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Dodatkowo można go przygotować wcześniej. Schab podawany w ten sposób nauczyłam się przygotowywać z przepisu mamy.

Porcja dla 6 osób

Składniki:
  • ok 1 kg schabu,
  • pół opakowania śliwek kalifornijskich,
Zalewa do marynaty mięsa:
  • ok 2 litry wody,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka kminku,
  • 3 łyżki octu,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:

Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek  nożem  i nafaszerować śliwkami. Wymieszać 4 łyżki oleju z odrobiną pieprzu, soli, papryki i majeranku. Natrzeć schab przygotowanym olejem z ziołami. Piec w rękawie foliowym 1,5 godz w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki. Podawać na ciepło z sosem pieczeniowym, ziemniakami i surówką.