2013/12/03

Galaretki w skórkach pomarańczy

Robiąc urodziny lub imprezę pojawia się pytanie - jakie przekąski, słodkości przygotować? W poniższych postach podam przepisy na przykładowe przekąski i deser, jaki można podać znajomym na imprezie.


W tym poście zamieszczę przepis na kolorowe galaretki w skórkach pomarańczy. Jest, to bardzo smaczny i ciekawy pomysł podania ulubionych galaretek. Kolejnym plusem tego deseru jest to, że nie trzeba myć miseczek po galaretce.;)

Składniki:
  • 4-5 dużych pomarańczy o grubej skórce,
  • 3 galaretki o dowolnym smaku,
  •  woda
Przygotowanie:

Galaretki przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Po dokładnym rozpuszczeniu we wrzątku galaretki schłodzić aż do momentu, kiedy zacznie zastygać.



Pomarańcze sparzyć we wrzątku przez kilkadziesiąt sekund. Przekroić wzdłuż i ostrożnie łyżką wyjąć miąższ pomarańczy.


Po pewnym czasie,  kiedy galaretka będzie do połowy zastygnięta należy wlać ją do miseczek z pomarańczy i odłożyć do całkowitego zastygnięcia. 
Gotowe galaretki w pomarańczowych skórkach przekroić na ćwiartki w sposób przedstawiony na poniższym zdjęciu.