Składniki:
- główka kapusty pekińskiej,
- podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawa kebab gyros,
- 4-5 średniej wielkości ogórków korniszonych,
- puszka kukurydzy,
- ketchup,
- majonez,
- cebula średniej wielkości,
- ser żółty,
- szczypiorek do ozdoby
Na spód miski wyłożyć ćwiartkę poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej. Następnie kładziemy kurczaka, którego wcześniej panierujemy w przyprawie kebab gyros i podsmażamy na oleju do miękkości. Na kurczaku układamy pokrojone cienko w półtalarki cebulę.
Te trzy warstwy polewamy ketchupem lub przygotowanym sosem gyros.
Następnymi warstwami są : ogórki korniszone, które kroimy w kostkę lub plasterki. Warstwę ogórków posypujemy kukurydzą i polewamy obficie ketchupem.
Na ketchupie rozsmarowujemy majonez( cały słoiczek w zależności od ilości przygotowanej sałatki) i przykrywamy grubą warstwą kapusty pekińskiej. Na wierzchu zcieramy na grubych oczkach tarki ser żółty. Dla ładnego wyglądu sałatkę można udekorować szczypiorkiem wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz