2013/12/03

Sałatka warstwowa z kurczakiem gyros i kapustą pekińską

Przepis ten zawiera wiele składników, dlatego jest to pracochłonna, ale smaczna sałatka, w której wyczuć  możemy różne smaki. To typ warstwowej sałatki, której składniki można układać wedle własnego uznania.

Składniki:
  • główka kapusty pekińskiej,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawa kebab gyros,
  • 4-5 średniej wielkości ogórków korniszonych,
  • puszka kukurydzy,
  • ketchup, 
  • majonez,
  • cebula średniej wielkości,
  • ser żółty,
  • szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:

Na spód miski wyłożyć  ćwiartkę poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej. Następnie kładziemy kurczaka, którego wcześniej  panierujemy w przyprawie kebab gyros i podsmażamy na oleju do miękkości. Na kurczaku układamy pokrojone cienko w półtalarki cebulę.



Te trzy warstwy polewamy ketchupem lub przygotowanym sosem gyros.


Następnymi warstwami są : ogórki korniszone, które kroimy w kostkę lub plasterki. Warstwę ogórków posypujemy kukurydzą i polewamy obficie ketchupem.


Na ketchupie rozsmarowujemy majonez( cały słoiczek w zależności od ilości przygotowanej sałatki) i przykrywamy grubą warstwą kapusty pekińskiej. Na wierzchu zcieramy na grubych oczkach tarki ser żółty. Dla ładnego wyglądu sałatkę można udekorować szczypiorkiem wedle uznania.