2013/12/03

Trufle kakaowo-orzechowe i kokosowe

Te ciasteczka przygotowuje się bez pieczenia. Do ich przygotowania oprócz głównych składników będziecie potrzebować odrobinę cierpliwości i czasu. Są one idealnym pomysłem na słodki deser.

12 porcji, przygotowanie ok 1 godz.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • żółtko,
  • 10 dag masła,
  • 50 ml spirytusu,
  • esencja rumowa,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyzki zmielonych orzechów,
  • 2 łyżki kokosków
Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszając ją starannie cały czas. Gdy lekko zbrązowieje( po ok 40 min) nie ma prawa się przypalić, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem, nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawić w zimne miejsce do momentu zgęstnienia masy . Po tym czasie urywać nieduże kawałki masy i toczyć z niej foremne kulki wielkości orzecha włoskiego( obtaczać we wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach wymieszanych z kakao). Ułożyć pojedynczą warstwę na tacy lub paterze i oziębić. Trufle można przechowywać w lodówce nawet tydzień.