12 porcji, przygotowanie ok 1 godz.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- 2/3 szklanki mleka,
- żółtko,
- 10 dag masła,
- 50 ml spirytusu,
- esencja rumowa,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyzki zmielonych orzechów,
- 2 łyżki kokosków
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszając ją starannie cały czas. Gdy lekko zbrązowieje( po ok 40 min) nie ma prawa się przypalić, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem, nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawić w zimne miejsce do momentu zgęstnienia masy . Po tym czasie urywać nieduże kawałki masy i toczyć z niej foremne kulki wielkości orzecha włoskiego( obtaczać we wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach wymieszanych z kakao). Ułożyć pojedynczą warstwę na tacy lub paterze i oziębić. Trufle można przechowywać w lodówce nawet tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz