2013/12/14

Pierniczki bożonarodzeniowe

W moim  domu tradycją stało się pieczenie pierniczków na święta Bożego Narodzenie. Podczas ich przyrządzania w całym domu roznosi się piękny i aromatyczny zapach  przyprawy do piernika. Pieczenie pierniczków wprowadza nas w okres świąt. Z powodu, iż po upieczeniu ciasteczka twardnieją należy je upiec ok. 2 tygodnie przed świętami. W tym czasie  pierniczki stają się miękkie. Najważniejszym etapem po upieczeniu jest ich dekorowanie, dlatego należy kupić kolorowe pisaki oraz słodkie posypki dzięki, którym nasze świąteczne wypieki będą zachwyć wyglądem i zachęcać do jedzenia.

Składniki:
  • 75 dag mąki pszennej,
  • 30 dag cukru,
  • 15 dag masła,
  • 30 dag miodu sztucznego,
  • 2-3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 całe jajo i 2 żółtka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej i sypanej
Przygotowanie:




Masło, cukier i miód roztopić i przestudzić( do ciepła). Mąkę z kawą, kakao, przyprawą do piernika i jajkami wymieszać. Dodać roztopione masło, cukier i miód. Całość zagnieść do momentu powstania jednolitego ciasta.


Ciasto wstawić do lodówki na 1,5- 2 godzin aż stężeje. Po wyjęciu przekroić na 4 części. Jedną z części rozwałkować na stolnicy( pozostałe włożyć do lodówki). Podsypać pod nią mąkę, aby ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, piec w tej temp. przez 10 min. Upieczone pierniczki delikatnie wyjąć na tackę.



Odstawić na 2 tyg, aby zmiękły. Po tym czasie pierniczki polukrować i udekorować posypkami. Gotowe ciastka mogą posłużyć jako dekoracja na choinkę.