2013/12/16

Pieczone buraki z serem fetą posypane koperkiem

Pieczone buraki są smacznym pomysłem na urozmaicenie obiadu, natomiast po dodaniu sera feta i koperku powstaje jeszcze smaczniejsza przekąska na zimno. Ser feta dodaje całej przekąsce słonego smaku.

Składniki:
  • 5-6 buraczków ćwikłowych,
  • opakowanie sera feta,
  • pęczek świeżego koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz ziołowy
Przygotowanie:

Buraki należy dokładnie umyć, nie obierać, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ( temp.180 stopni) na godzinę. Po tym czasie upieczone buraki  wyciągnąć na tackę, poczekać aż ostygną i obrać ze skórki. Buraki  pokroić w plasterki lub grubszą kostkę. Wyłożyć na półmisek, dodać pokrojony w kostkę ser feta, polać oliwą z oliwek i doprawić pieprzem ziołowym. Całość posypać posiekanym koperkiem.