Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- niewielki seler,
- 4 cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- śledzie w oleju,
- przyprawy: curry, gałka muszkatałowa, pieprz, kminek mielony, papryka mielona
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku na małym ogniu. Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy mieszając. Następnie należy dodać podduszone do miękkości warzywa. Całość wymieszać i dodać przyprawy. Odstawić w chłodne miejsce, aby wystygło.
Śledzie kroimy w paski, układamy w szklanej misce warstwami: na duszone warzywa warstwa pokrojonych śledzi.
Śledzie przykrywamy warstwą warzyw etc. Gotowe śledzie wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz