2013/12/29

Śledź na czerwono

Śledzie z tego przepisu  przygotowuje się, podobnie jak rybę po grecku. Można, to nazwać sałatką  śledziową. Jest dobrym pomysłem na danie w święta, czy sylwestra.


Składniki:
  • 4 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki, 
  • niewielki seler,
  • 4 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śledzie w oleju,
  • przyprawy: curry, gałka muszkatałowa, pieprz, kminek mielony, papryka mielona
Przygotowanie:


Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku na małym ogniu. Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy mieszając. Następnie należy dodać podduszone do miękkości warzywa. Całość wymieszać i dodać przyprawy. Odstawić w chłodne miejsce,  aby wystygło.
Śledzie kroimy w paski, układamy w szklanej misce warstwami: na duszone warzywa warstwa pokrojonych śledzi.



Śledzie  przykrywamy warstwą warzyw etc. Gotowe śledzie wstawić do lodówki.