2014/01/02

Kurczak w cieście

Nie macie pomysłu na szybką przekąskę? Zróbcie kurczaka w cieście z dowolnymi sosami. Zapewniam, że zniknie z talerza w  5 minut. Ja podałam go z sosem czosnkowym i pikantnym.

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka,                                      
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżka curry i imbiru,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka curry i imbiru
Przygotowanie:


Filety z kurczaka pokroić w niewielkie paski, oprószyć solą, pieprzem, curry, papryką i imbirem. Wstawić do lodówki na 30 min.

Jaja, mąkę i mleko wymieszać mikserem, aż powstanie dość gęste ciasto. Doprawić imbirem, curry, solą i pieprzem. Posolić.
Kawałki kurczaka oprószyć mąką  i maczać w cieście. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok 5 min do zarumienienia ciasta. Usmażone kurczaki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Maczać w ulubionym sosie.