2013/12/29

Strucla drożdżowa z makiem, czyli makowiec

Makowiec jest to ciasto, którego nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Jest pracochłonne, ale po jego przygotowaniu można być z siebie dumnym. Sama nie jestem mistrzynią ciasta drożdżowego, dlatego, to mama zrobiła tego makowca i był przepyszny. Przepis na ten makowiec wykorzystała z niezwykle pomocnej " Kuchni Polskiej" .Wszystkim polecam wykorzystanie tego przepisu. Jeśli lubicie lukier wierzch ciasta można,  nim przyozdobić.

Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 3/4 kostki drożdży,
  • ok. 1/2 l mleka,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek  cukru + 1 łyżka do rozczynu,
  • sól,
  • 12 dag tłuszczu,
  • tłuszcz do formy,
  • 1 jajo do smarowania ciasta
  • gotowa masa makowa (850 g)
Przygotowanie:

2 długie, wąskie i głębokie foremki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 
Przesiać mąkę, zarobić rozczyn gęstości śmietany : drożdże wkruszyć do dołku z mąki, wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski z rozczynem, dodać  szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać chwilę. Ciasto powinno być dość gęste. Zostawić w cieple, żeby wyrosło. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, podzielić je na 2 części i wyrabiać strucle: część ciasta włożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na kształ prostokąta o  długości 30 cm i  szerokości 25 cm. Na  ciasto wyłożyć część masy makowej, równo rozsmarować, zostawiając od brzegu 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Podobnie przyrządzić kolejną strucle. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec w takiej temperaturze przez 20 min, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 50 min. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu ciasta szpilka będzie sucha, ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deskę, ostudzić.