2013/12/29

Strucla drożdżowa z makiem, czyli makowiec

Makowiec jest to ciasto, którego nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Jest pracochłonne, ale po jego przygotowaniu można być z siebie dumnym. Sama nie jestem mistrzynią ciasta drożdżowego, dlatego, to mama zrobiła tego makowca i był przepyszny. Przepis na ten makowiec wykorzystała z niezwykle pomocnej " Kuchni Polskiej" .Wszystkim polecam wykorzystanie tego przepisu. Jeśli lubicie lukier wierzch ciasta można,  nim przyozdobić.

Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 3/4 kostki drożdży,
  • ok. 1/2 l mleka,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek  cukru + 1 łyżka do rozczynu,
  • sól,
  • 12 dag tłuszczu,
  • tłuszcz do formy,
  • 1 jajo do smarowania ciasta
  • gotowa masa makowa (850 g)
Przygotowanie:

2 długie, wąskie i głębokie foremki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 
Przesiać mąkę, zarobić rozczyn gęstości śmietany : drożdże wkruszyć do dołku z mąki, wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski z rozczynem, dodać  szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać chwilę. Ciasto powinno być dość gęste. Zostawić w cieple, żeby wyrosło. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, podzielić je na 2 części i wyrabiać strucle: część ciasta włożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na kształ prostokąta o  długości 30 cm i  szerokości 25 cm. Na  ciasto wyłożyć część masy makowej, równo rozsmarować, zostawiając od brzegu 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Podobnie przyrządzić kolejną strucle. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec w takiej temperaturze przez 20 min, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 50 min. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu ciasta szpilka będzie sucha, ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deskę, ostudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz