2013/12/20

Kolorowy makaron z pieczarkami, pomidorami i kukurydzą

Moja rodzina uwielbia makarony pod różną postacią, a ten przepis wymyśliłam sama, ze składników, które akurat miałam w lodówce. Taki makaron z pieczarkami, pomidorami i kukurydzą świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. 


Porcja: 4 osoby, przygotowanie 35-40 min

Składniki:
  • 20 dag pieczarek,
  • puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża cebula,
  • łyżeczka bazyli,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek



Cebulę kroimy w półplasterki, połowę cebuli smażymy w niewielkim garnku, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, doprawiamy bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na patelni smażymy drugą połówkę cebuli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Zalewamy wodą, aby się dusiły. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Makaron gotujemy w wodzie z łyżką oleju według  przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.