Inspiracja na muffinki zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku .
Porcja: 24 sztuk
Składniki:
- 150 g masła,
- 150 g czekolady (gorzka lub mleczna),
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 190 g cukru( może być cukier puder),
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 duże jaja,
- 170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Masło należy roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Mąkę należy przesiać do miski razem z cukrem pudrem, kakao, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać suche składniki, odstawić. Do drugiej miski wbić jajka, wlać przestudzone masło i mleko. Zmiksować. Do sypkich składników wlać zawartość drugiej miski i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Wsypać pokruszoną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek do połowy ich wysokości. Muffiny piec ok. 22 min, do czasu aż urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz