2014/02/18

Czekoladowe muffinki

Przepis na te muffinki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ponadto są bardzo smaczne i  oprócz czekolady można dodać bakalie, które dodatkowo wzbogacą ich smak. Czekoladowe muffinki są świetnym pomysłem na deser i dobrze sprawdzają się w roli słodkiej przekąski. 
Inspiracja na muffinki zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku .

Porcja: 24 sztuk

Składniki:
  • 150 g masła,
  • 150 g czekolady (gorzka lub mleczna),
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 190 g cukru( może być cukier puder),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 duże jaja,
  • 170 ml mleka
Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. 
Masło należy roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. 
Mąkę należy przesiać do miski razem z cukrem pudrem, kakao, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać suche składniki, odstawić. Do drugiej miski wbić jajka, wlać przestudzone masło i mleko. Zmiksować. Do sypkich składników wlać zawartość drugiej miski i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Wsypać pokruszoną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek do połowy ich wysokości. Muffiny piec ok. 22 min, do czasu aż urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.