Porcja: 8 osób
Składniki:
- 200 g sera z niebieską pleśnią lub ser gorgonzola,
- 5-6 łodyg selera naciowego,
- puszka groszku,
- 2 jabłka,
- 1 duży banan,
- 3 łyżki rodzynek,
- migdały w płatkach,
- pół główki sałaty lodowej,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz
Selera należy umyć i obrać z wierzchniej skórki, pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w pół plasterki. Jabłko i banana skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałatę lodową postrzępić i wsypać do miski. Groszek odcedzić dodać do sałaty razem z pokrojonym selerem naciowym, jabłkiem i bananem. Ser pleśniony pokroić w większą kostkę i dodać do pozostałych składników. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. W oddzielnej miseczce wymieszać majonez, jogurt, pieprz i sól. Gotowy majonezowo-jogurtowy sos wymieszać ze wszystkimi składnikami . Na patelni uprażyć migdały. Gotową sałatkę posypać prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz