2014/02/13

Fuzja smaków

Fuzja smaków, to sałatka, w której mieszają się smaki owoców, warzyw, serka pleśniowego i sosu majonezowo-jogurtowego. Jedząc ją wyczuwamy słodki smak bananów, kwaśne jabłko  i słony ser pleśniowy. To idealna przekąska na wyjątkowe okazje.

Porcja: 8 osób

Składniki:
  • 200 g sera z niebieską pleśnią lub ser gorgonzola,
  • 5-6 łodyg selera naciowego,
  • puszka groszku,
  • 2 jabłka,
  • 1 duży banan,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • migdały w płatkach,
  • pół główki sałaty lodowej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Selera należy umyć i obrać z wierzchniej skórki, pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w pół plasterki. Jabłko i banana skropić sokiem z cytryny,  aby nie ściemniały. Sałatę lodową postrzępić i wsypać do miski. Groszek odcedzić dodać do sałaty razem z pokrojonym selerem naciowym, jabłkiem i bananem. Ser pleśniony pokroić w większą kostkę i dodać do pozostałych składników. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. W oddzielnej miseczce wymieszać majonez, jogurt, pieprz i sól. Gotowy majonezowo-jogurtowy sos wymieszać ze wszystkimi składnikami . Na patelni uprażyć migdały. Gotową sałatkę posypać prażonymi migdałami.