2014/03/28

Sałatka z krewetkami koktajlowymi

Jeśli lubisz zdrowo jeść, a przy tym smakują Ci owoce morza przyrządź tę sałatkę. To nie tylko prosta i smaczna kolacja, ale również świetna przekąska na wiele okazji  w gronie rodziny bądź przyjaciół. Doskonale smakuje polana sosem słodko-ostrym.

Porcja na 6-8 osób

Składniki:
  • 40 dag krewetek koktajlowych, 
  • niewielka główka sałaty lodowej,
  • połowa opakowania rukoli,
  • pęczek pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • papryka
Przyrządzanie:



Krewetki(jeśli są zamarznięte) polać ciepłą wodą. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać wyciśnięty czosnek i odcedzone krewetki. Smażyć przez ok.  4-5 min. Pod koniec dodać poszatkowaną pietruszkę. Całość wymieszać , doprawić solą i pieprzem. 
Na półmisek wyłożyć poszarpaną sałatę lodową i rukolę(wcześniej umytą i z oderwanymi łodyżkami). Na sałatę wysypać krewetki z patelni. Paprykę pokroić w paseczki i położyć na krewetki. Całość polać sosem słodko-ostrym.