Składniki:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 dag margaryny,
- 5 dag cukru pudru,
- 1 żółtko,
- sok i skórka otarta z cytryny,
- 1 białko do smarowania,
- cukier
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Żółtko oddzielić od białka. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i masło, siekać szerokim nożem.
Następnie dodać żółtka i cukier puder:
oraz sok i skórkę otartą z cytryny:
Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 min(przykryć).
Ciasto rozwałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać ciastka o dowolnych kształtach.
Wykrojone ciastka układać na blasze do pieczenia( wyłożonej papierem do pieczenia). Każde ciastko smarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem kryształem.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 8- 10 min w temp. 150- 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz