Składniki:
- 20 dag mąki,
 - 10 dag masła,
 - 5 dag margaryny,
 - 5 dag cukru pudru,
 - 1 żółtko,
 - sok i skórka otarta z cytryny,
 - 1 białko do smarowania,
 - cukier
 
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
 Żółtko oddzielić od białka. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i masło, siekać szerokim nożem.
Następnie  dodać żółtka i  cukier puder:
 oraz sok i skórkę otartą z cytryny:
Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 min(przykryć).
 Ciasto rozwałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać ciastka o  dowolnych  kształtach. 
Wykrojone ciastka układać na blasze do pieczenia( wyłożonej papierem do pieczenia). Każde ciastko smarować rozmąconym  białkiem i posypać cukrem kryształem.
 Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 8- 10 min w temp. 150- 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz