2014/03/28

Cytrynowe ciasteczka

Masz ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt wymyślnego? Zatem ten przepis przypadnie ci do gustu. Kruche ciasteczka, które szybko i łatwo można wykonać w wielu wersjach, czy to cytrynowe, czy klasyczne z cukrem na pewno zasmakują każdemu i w kilka chwil znikną z talerza.


Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag margaryny,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • 1 białko do smarowania,
  • cukier
Przygotowanie:

Kruche ciasto:

 Żółtko oddzielić od białka. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i masło, siekać szerokim nożem.



Następnie  dodać żółtka i  cukier puder:


 oraz sok i skórkę otartą z cytryny:



Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 min(przykryć).


 Ciasto rozwałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać ciastka o  dowolnych  kształtach. 
Wykrojone ciastka układać na blasze do pieczenia( wyłożonej papierem do pieczenia). Każde ciastko smarować rozmąconym  białkiem i posypać cukrem kryształem.




 Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 8- 10 min w temp. 150- 180 stopni.